Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular
Hangi Kalitede Malzeme Almalıyım ?
Öncelikle bir teknik şart nağmeniz var ise şart nağmede    kalitesi belirtilen ürünler seçilmedir. Eğer bir şart nağmeniz yok ise bulunduğunuz ülkenin yada şehrin iklim şartlarına ve binanızın yapısına , yüksekliğine ve seçtiğiniz taş kalınlığına göre malzeme belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin nem oranının yüksek olduğu yerlerde korozyon daha yoğun olacağı için Paslanmaz çelik (krom) malzeme seçmeniz gerektiği gibi, aşırı derecede rüzgar yükünün olduğu yüksek katlı binalarda daha kalın malzeme seçmeniz gerekmektedir.

Mermer , Granit, Traverten Vb Doğaltaşlar için kullanılan ana taşıyıcı profiller, braketler ve ankrajlar minimum 70 μm Sıcak Daldırma Galvaniz kaplaması yapılmış malzeme kullanılmalıdır.
Tarafımızca minimum A2 kalite paslanmaz Çelik mamülden üretilmiş Gövde, Ayar Vidası, Pim kullanılması önerilmektedir.

Klipsli sistemlerde kullan tüm çeşit klipsler AISI 304 (A2) Kalite Paslanmaz çelik mamülden üretilmiş olması önerilmektedir.

Yapıştırma sistemlerimizde kullanılan Alüminyum Profiller uygulama yerlerine göre Yüzey kaplı işlem yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Yüzey kaplamaları Kromat Kaplama, Eloksal Kaplama ve Boya Kaplama şeklindedir. Üzerine Mekanik yapıştırma yapılmayan ürünler yerine göre Pres ham olarak da kullanılabilmektedir.

Yapıştırıcı olarak kullanılan malzemeler Yüksek kalitede tek bileşenli Poliüretan  Mastik ve biyo birikim potansiyeli minimum 50 Shore A  şeklinde olmalıdır.

Yapıştırıcıların Raf ömürleri  +5 ° C ile +25 ° C arasındaki sıcaklıklarda, serin ve kuru bir depolama alanında, açılmamış ambalajında en az 12 ay. şeklindedir.  

Uygulama sıcaklığı: +5°C +35°C arası

Ürünler kullanılmadan önce üretim tarihlerinin kontrol edilerek kullanılması önemlidir.
Paslanmaz Çelikler Arasındaki Farklar Nelerdir ?


Üretimimizde olan Paslanmaz Çelikler arasında ki Kıyaslama:

304 ve 430 Arasındaki Farklar

304 ve 430 en çok kullanılan paslanmaz çelik alaşımlardır. Her ikisi de pratik uygulamalar sunmaktadır. Bu paslanmaz çelik kaliteleri arasında birkaç farklılık ve benzerlik vardır.

·         Farklı kimyasal bileşim

304 alaşımı ,% 18 krom dayanıklılığı ve% 8 nikel yumuşak parlaklığını içerir. Bu zengin krom ve nikel karışımı, maksimum pas ve korozyona karşı koruma sağlar. 18/8 paslanmaz çelik en çok paslanmaz çelik sofra takımında bulunur.

430 alaşımı ,% 18 krom içerir ve nikel içermez.18 / 0 paslanmaz,% 18 kromun etkileyici bir görünüm ve dokunuşa ve dayanıklı, yüksek cila kaplamalarına sahiptir. Pas ve korozyona karşı düşük direnç sağlar. 18/0 paslanmaz ağır ticari kullanıma göre nispeten iyi tutar ancak 304 gibi parlak bir görünüme sahip değildir.

·         Farklı manyetizma

430 kalite paslanmaz çelik manyetik ancak 304 değildir. 430 ve 304 paslanmaz çelik arasındaki önemli fark, 430 SS derecesi ferritik bir alaşımdır, yani varsayılan olarak manyetiktir. ● Farklı işlenebilirlik

Taban çelik alaşımında daha fazla nikel ve krom, daha sert ve daha dayanıklıdır. Sonuç olarak, makine ve cila yapmak daha pahalıdır. Bu nedenle, 430'un şekillendirilmesi biraz zor, 304'ün şekillendirilmesi ve kaynaklanması daha kolaydır. ● Farklı Maliyetler

En yaygın ve pahalı çelik türü Tip 304'tür, Fakat en popüler ve en ucuz çelik türü 430'dur. Bu, 304'e ekonomik ve alternatif bir yaklaşımdır.

·         Bazı farklı uygulamalar

Tip 430 paslanmaz çelik , çamaşır kurutucularının ve bulaşık makinelerinin içi olan otomotiv döşeme üretiminde idealdir. Üreticiler, düzenli olarak korozif ortamlara maruz kalan mutfak davlumbazları, tezgahlar, gıda işleme ekipmanları ve diğer ekipmanların üretiminde 304 paslanmaz çelik kullanmaktadır.

Genel olarak, 304 kalite sınıfı , çoğu uygulamada daha iyi bir seçimdir. Ancak, 430, imalat işlemi için ılımlı bir dirence gereksinim duyan, iyi ve düşük maliyetli bir alternatiftir.

 

 

304 ve 316 Arasındaki Farklar

-304 tip ve 316 tip alaşımların arasındaki farklılıkları ortaya koyabilmek adına öncelikle ikisinin de özelliklerini ve yapılarını ele almakta fayda var. Alaşımlar arasında ortak noktaların çokça bulunmasına rağmen içeriklerindeki bileşen farklılıkları doğal olarak ürünlerin dayanıklılık, manyetizm ve kullanım alanlarını da farklılaştırmaktadır.

304 Kalite Paslanmaz Çelik Özellikleri

-304’te %18 krom ve %8 nikel bulunmaktadır. Bu bileşen ile görüntü olarak mat ve doku olarak daha kaliteli bir yapı elde edilmektedir. Genel olarak 304 kalite ile diğer çelik türleri kıyaslanarak kullanım alanları arasında farklılıklar ortaya konulur. Bunun nedeni ise suya dayanıklı olma özelliğine sahip olan 304’ün dünya çapında en yaygın talep gören tür olmasıdır. Şekillenebilirlik açısından oldukça avantajlı olan 304, karbon çeliklerine kıyasla işlenilebilirliği daha düşüktür.

316 Kalite Paslanmaz Çelik Özellikleri

-316 tip kalite paslanmaz çeliğin bileşenleri %16 krom, %10 nikel ve %2 molibden içerir. En yüksek kalite paslanmaz çelik grubunda yer alan 316, oldukça dayanıklı bir alaşımdır. Korozyona karşı oldukça yüksek bir dirence sahiptir; asit ve deniz suyu gibi etkenlere karşı bozulmaya karşı koyabilir. Mıknatıslanma özelliği yoktur ve kolay şekillenebilirler.

304 ve 316 Arasındaki Farklar Nelerdir?

-316, 304’e kıyasla daha fazla nikel oranına sahiptir ve buna ek olarak %2 molibden içermesi nedeni ile dayanıklılık açısından 304’ten ayrılır. 304 ile oldukça yakın seviyede mekanik özelliklere sahip olan 316 genel olarak 304 ile benzer yapıda olmasına rağmen klorit ortamda bulunduğunda çekirdeklenme paslanmasına karşı 304’e göre daha dayanıklıdır. Bu nedenle eğer yapılacak olan uygulama ve elde edilecek ürünün kullanım ortamında daha yüksek bir direnç ve koruma isteniyorsa 316 tercih edilmelidir.
Sıcak Daldırma Galveniz ile Elektro Galveniz arasındaki farklar nelerdir?


Sıcak Daldırma Galvaniz yöntemi çeliği korumanın bilinen en mantıklı yöntemidir. Adından da anlaşılacağı gibi sıcak daldırma yöntemi demir veya çeliğin tamamen ortalama 460 ͦC eritilmiş sıvı çinko dolu sıcak havuzlara daldırılıp çıkartılmasıyla gerçekleşir. Bu yöntemin sonucunda metalin üzeri micronlarla ölçülen bir zırh ile kaplanmış olur.

Bu zırh bir çok atmosferik ortamda dahi paslanmayı önler. Sıcak daldırma uygulanan bir tasarım, ilk günkü direncini, bakım-onarım gerektirmeden yıllarca koruyabilir. Kaplama kontrolü ASTM A123, EN ISO 1461 standartlarında gerçekleştirilir. Testler mikrometre veya tahribatsız muayene ölçüm aletleri ile yapılır ve standartlarla uyum karşılaştırılır.

( SDG ) sıcak daldırma galvanizin geniş kullanım alanının nedeni, kaplamanın üç katlı koruyucu özelliğidir. Bariyer kaplama gibi, tamamen çelik yüzeyi kaplar ve metalürjik bağ oluşturarak çeliği aşındırıcı etkilerden korur. Kaplamada hasar ya da küçük bir süreksizlik meydana gelse bile, çinko bu bölgede kendini feda ederek katodik koruma özelliği ile çeliği korur. Son olarak, kaplamanın doğal yollardan ayrışması halinde, yüzey üzerinde ek bir koruma tabakasının oluşması sağlanır.

Elektro Galvaniz

Elektro galvaniz kaplama; kimyasal alaşımlarla çinko anottan koparmış olduğu eriyiği katot üzerindeki malzemeye yapıştırarak galvanizlenen malzemeye kısmen de olsa sertlik kazandıran parlak görünümlü kimyasal bir malzemedir. Kaplama kalınlığı 8-12 µ’dur. Aynı zamanda istenirse kaplama kalınlığı kontrol edilebilir. Kaplanan çelik yüzey boyunca elektrik yükünü arttırarak veya hızını yavaşlatarak, kaplama kalınlığı arttırılabilir. Elektro galvaniz ince bir kaplama olup güçlü bir koruma sağlar.

Cıvata ve benzeri bağlantı elemanları elektro galvaniz yöntemi ile kaplanmaktadır. Sarı ve beyaz olarak iki renkte kaplama yapılır.
Uygulaması Nasıl Yapılır?

“Mekanik montaj” taş kaplama malzemelerinin bina yüzeyine kanca veya ankraj olarak adlandırılan paslanmaz çelik elemanlarla tutturulması yöntemidir. Bu sistemde her taşın ağırlığı bina yüzeyine münferit olarak aktarılmaktadır. Bu sistem ile eğer istenirse montaj sonrası herhangi bir taşı, diğerlerine hiçbir şekilde zarar vermeden sökmek, yerini boş bırakmak veya başka bir malzeme ile değiştirmek mümkündür. Taşlar, özellikle çok katlı binaların dış cephesine, yapıştırma yöntemi ile asla monte edilmemelidir. Farklı malzemelerin ısı farklılıklarından doğan genleşme ve büzüşme, binada oluşabilecek oturma ve deprem gibi etkenlerden dolayı, yapıştırma yöntemiyle monte edilen taşın düşme riski çok yüksektir. Mekanik montaj sisteminde, uygulamanın yapılacağı yüzeyin karakteri, taş ebadı, taş kalınlığı ve bina yüksekliğine bağlı olarak değişik ankraj yöntemleri seçilir. Montaj sistemi her bina için özel olarak projelendirilir ve uygulanır. Sistemin tamamen paslanmaz olması tercih edilmelidir. Sistemde kullanılacak paslanmaz çelik elemanlar, AISI 316 veya 304 kalite standartlarında olmalıdır.

 

Metrekare Maliyeti Nasıl Hesaplarım?


Öncelikle ürettiğimiz mekanik sabitleme sistem ürünlerimiz m2 olarak satılmamaktadır. M2 fiyatlar telafuz etmek yanlış yönlendirmelere sebep olmaktadır. Çünki projeye özel detaylara göre maliyetler değişkenlik göstermektedir. Kullanılacak mekanik malzemenin;

Ölçüleri, (kalınlık – uzunluk vb)

Malzeme kalitesi ve cinsi (E.galvaniz- D.Galvaniz – Paslanmaz Çelik çeşitleri)

Cepheden açıklık mesafesi – kat yüksekliği vb

Taş veya kullanılacak panel ölçüleri, ağırlıkları  vb. gibi değişken olan faktörlerden dolayı m2 maliyeti değişklenlik göstermektedir.
Profilli Ankraj Sistemi Nedir?

Bu sistem, kaplama yapılacak yüzeyin taşıyıcı olmaması (gazbeton, briket, tuğla, vb.) durumunda; kaplanacak yüzey ile taş arasının çeşitli nedenlerden (izolasyon, şakûl kaçıklığı veya estetik nedenler gibi) fazla açık olması halinde ve kaplanacak taşlar büyük ebatlı olduğunda uygulanır. Betonarme döşeme kiriş alınlarına, her taşın arkasında iki adet olacak şekilde, profiller tespit edilir. Kaplama malzemeleri H gövde Z sisteminde olduğu gibi bu profillere Z Ankrajlarla monte edilir. Bu sistemde kaplanacak yüzey ile taşın arka yüzü arasındaki mesafe en az 7 cm, en fazla 22 cm olmalıdır.

Nokta Ankraj Sistemi Nedir?

Bu sistem, kendi içinde H gövde ZAnkraj ve Yaprak Ankraj sistemi olarak ikiye ayrılır. Kaplanacak yüzeyin taşıyıcı özelliklere sahip olduğu (örneğin: brüt beton, betonarme perde, kolon kiriş, vb.) yerlerde, H gövde Z Ankraj sistemi uygulanır. Bu yüzeylerde ZAnkrajlar, çelik dübeller vasıtası ile direkt olarak yüzeye monte edilir ve her taş dört adet paslanmaz pim ile ZAnkrajlara tutturulur. Kaplanacak yüzey ile taşın arka yüzü arasındaki mesafe 3 cm ile 9 cm arasında olabilir. Eğer kaplama yapılacak yüzey taşıyıcı özelliklere sahip değilse (gazbeton, briket, tuğla, vb.) ve taş boyutları da küçük ise, Yaprak Ankraj sistemi uygulanır.

Bu yüzeylerde duvara açılacak 24 mm çapındaki ve yaklaşık 70 mm derinliğindeki deliklere Yaprak Ankraj elemanı olan paslanmaz çelik lamalar, harç ile sabitlenir ve her taş dört adet paslanmaz pim ile bu ankrajlara monte edilir. Bu sistemde kaplanacak yüzey ile taşın arkayüzü arasındaki mesafe, 1.5 cm ile 6 cm arasında olabilir.

Ürün Sevk Programı Nasıl Oluyor ?



Standart üretimde olan malzeme talebiniz var ise sipariş onayınıza istinaden 1-2 gün içinde stoktan ürünler sevke hazır hale getirilmektedir. Projenize özel ürünler veya üretilmesi gereken stokta kalmayan ürünlerden siparişinizin olması durumunda en geç 10 iş günü içinde malzemeleriniz sevke hazır hale getirilir.

Siparişlerinizin adetleri tır bazlı çok olması durumunda siparişe özel sevk tarihlerini satış danışmanı arkadaşlarımızdan alacağınız sevk tarihleri geçerli olacaktır.

Üretim Süresi ne kadardır?

Firmamız tam otomatik üretim hatlarına sahip olup doğrudan stoktan satış yapmakla beraber haftada en az 3 tır yükleme ve üretme kapasitesine sahiptir.

Cephede kullanacağınız izolasyon malzemesi (taşyünü,camyünü,xps vs) seçimi neleri etkiler ?

Cephede uygulayacağınız izolasyon malzemesinin kalınlığı seçilecek L bayrak ölçüsüne ve doğal taş ve seramik cephe kaplamasının bina yüzeyinden ne kadar mesafede açılacağına doğrudan etki eder.

Cephede uygulayacağınız doğaltaş(mermer,traverten,andazit vb) veya seramik malzemenin ölçüleri nedir?

Projenizde uygulanacak taş ölçüleri mekanik malzeme adetine ve kalınlığına direk etme ekmektedir. Taş ölçüleri küçüldükçe mekanik malzeme adetleriniz artacaktır. Taş ölçüsü büyüdükçe de standart ana taşıyıcılar 2,5 - 3 mm kalınlığındaki mekanik malzemeler yerine daha kalın ürünler seçilmelidir. Optimum taş ölçüleri proje ölçülerinize göre belirlenmelidir. 

Teknik şartnağmenizde geçen yada proje için uygun olduğunu düşündüğünüz malzeme kalitesi (Elektro Galvaniz, Daldırma Galvaniz,430 K, 304 K,316 K paslanmaz, Alüminyum) nedir?

Projeniz için belirlenmiş olan teknik şart nağme veya bulunduğunuz bölge koşullarına göre malzeme seçmek, ürünlerin daha uzun ömürlü ve sağlıklı şekilde belirlenmesini sağlar.

Dış cephe mekanik taş uygulaması yapacağınız binanın her bir kat arası yüksekliği nedir ?

Projenizde yer alan her bir kat arası yükseklik, mekanik taş montajı için seçilecek profilin boyunun seçilmesi açısından önemlidir. Profiller L konsollar aracılığı ile tabliye betonundan tabliye betonuna bağlanacağı için. Kat yüksekliğiniz ne kadar ise profil boyunu o uzunlukta seçmelisiniz.