Sıcak Daldırma Galvaniz nedir?
Sıcak Daldırma Galvaniz yöntemi çeliği korumanın bilinen en mantıklı yöntemidir. Adından da anlaşılacağı gibi sıcak daldırma yöntemi demir veya çeliğin tamamen ortalama 460 ͦC eritilmiş sıvı çinko dolu sıcak havuzlara daldırılıp çıkartılmasıyla gerçekleşir. Bu yöntemin sonucunda metalin üzeri micronlarla ölçülen bir zırh ile kaplanmış olur.
Bu zırh bir çok atmosferik ortamda dahi paslanmayı önler.Sıcak daldırma uygulanan bir tasarım, ilk günkü direncini, bakım-onarım gerektirmeden yıllarca koruyabilir. Kaplama kontrolü ASTM A123, EN ISO 1461 standartlarında gerçekleştirilir. Testler mikrometre veya tahribatsız muayene ölçüm aletleri ile yapılır ve standartlarla uyum karşılaştırılır.
Çelik, tasarım özgürlüğü sağlayan, verimli bir yapı malzemesidir . Bununla birlikte, atmosfer ve diğer sert ortamlara maruz projeler için korozyondan korunma çok önemlidir. Genellikle büyük inşaat projeleri için uzun ömürlü, dayanıklı ve 50-100 yıllık korozyondan korunma hedefi vurgulanmaktadır. Zorlu ortamlarda sıcak daldırma galvanizin korozyon korumasını gösteren sayısız örnek vardır.
( SDG ) sıcak daldırma galvanizin geniş kullanım alanının nedeni, kaplamanın üç katlı koruyucu özelliğidir. Bariyer kaplama gibi, tamamen çelik yüzeyi kaplar ve metalürjik bağ oluşturarak çeliği aşındırıcı etkilerden korur. Kaplamada hasar ya da küçük bir süreksizlik meydana gelse bile, çinko bu bölgede kendini feda ederek katodik koruma özelliği ile çeliği korur. Son olarak, kaplamanın doğal yollardan ayrışması halinde, yüzey üzerinde ek bir koruma tabakasının oluşması sağlanır.
Sıcak Daldırma Galvaniz kullanım alanları
Sıcak Daldırma Galvanizleme(SDG)basit anlamda kompozisyonu ve tasarımı uygun çelik malzemelerin uygun temizleme aşamasından geçirildikten sonra eriyik çinko kazanına daldırılmasıyla gerçekleşir.Bu yöntemde çinkonun ergitildiği küvetin ebatlarıyla bağlantılı olarak en geniş galvanizleme ürün portföyüne ulaşılır.Özellikle çelik yapılarda kullanılan konstrüksiyonlar montaj kolaylığı ve uzun dayanım ömrü sayesinde son yıllarda ülkemizde de sıkca tercih edilmektedir. SDG yaklaşık 150 yıldır tüm dünyada başarıyla uygulanmaktadır. En önemli özelliği diğer kaplama yöntemlerine göre daha ekonomik olmasıdır. Ayrıca Enerji Nakil Hattı gibi çelikle yapılması zorunlu hatlarda bakım zorluğu nedeniyle en uzun servis ömrü sağlayacak kaplama yöntemi tercih edilmektedir.Bu da kaçınılmaz şekilde SDG olmalıdır.Buna benzer durum endüstriyel tesisler,enerji üretim tesisleri içinde geçerlidir. Türkiye deki deprem gerçeği özellikle son Marmara depremi sonrası endüstriyel yada evsel bina yatırımlarının çelik esaslı olarak tercih edilmesine sebep olmuştur.Bu da çelik yapıların galvanizlenmesi gerekliliği nedeniyle SDG sektörünün gelişmesini olumlu anlamda etkilemiştir. Bunun yanında özellikle enerji sektörü olmaküzere, inşaat, tarım, gibi pekçok sektörde SDG kullanılmaktadır.
Başlıca kullanım alanları şöyledir;
İNŞAAT SEKTÖRÜ
Endüstriyel tesis çelik konstrüksiyonları (Çelik aksamlar, makina parkı, -konveyörler)
Çelik bina kolon kirişleri
Cephe Bağlantı elemanları, Ankrajlar, Profiller civata, somun vs.
Çatı kaplama elemanları
Yağmur olukarı Endüstriyel ızgaralar (gratings)
Çit,çevre koruma elemanları
Otoyol korkulukları
Yangın merdivenleri
ENERJİ SEKTÖRÜ
Enerji nakil hatları
Aydınlatma direkleri
Travers, potans,şaseler
İzolatör demirleri
Topraklama elemanları
Paratoner Enerji santralleri (Doğalgaz, Rüzgar, vs) çelik elemenları
Trafo Binaları
TARIM SEKTÖRÜ
Sulama aparatları (Boru vs) Sera konstrüksiyonları
Tarım aletleri
Tarım makinaları
OTOMOTİV SEKTÖRÜ
Otomobil aksamları, şase, benzin borusu
Stepne, basamak, zincir, takoz
Tır şaseleri, kasalar, branda elemanları
Demiryolları iletim hatları
Vagon sanayi
DİĞER
Karayollari İşaret levhaları
Yönlendirme tabelaları
Şehir mobilyaları (Park-Bahçe konstrüksiyonları, duraklar, reklam ilan tabelaları)
Oyun parkları, lunaparklar
Evsel inşaat elemanları (Balkon korkuluğu, merdiven, çit vs)
Boyler, kazan,tank, termosifon kazanları
Çöp konteynerleri
Havaalanı, liman işletmeleri iskele yapıları
Kıyı otelleri çelik yapıları
Su sporları, dağcılık malzemeleri
Bütün bunlardan ayrıca gündelik yaşamda kullanılan ve tasarımı Sıcak Daldırma Galvanize uygun hertürlü çelik malzeme galvanizlenebilir. Başlıca tabaka, şerit boru, tüp, tel, tel halat, yapısal şekiller ve çok sayıda madeni eşyalardır.
Elektro Galvaniz nedir?
Elektro galvaniz kaplama; kimyasal alaşımlarla çinko anottan koparmış olduğu eriyiği katot üzerindeki malzemeye yapıştırarak galvanizlenen malzemeye kısmen de olsa sertlik kazandıran parlak görünümlü kimyasal bir malzemedir. Kaplama kalınlığı 8-12 µ’dur. Aynı zamanda istenirse kaplama kalınlığı kontrol edilebilir. Kaplanan çelik yüzey boyunca elektrik yükünü arttırarak veya hızını yavaşlatarak, kaplama kalınlığı arttırılabilir. Elektro galvaniz ince bir kaplama olup güçlü bir koruma sağlar.
Cıvata ve benzeri bağlantı elemanları elektro galvaniz yöntemi ile kaplanmaktadır. Sarı ve beyaz olarak iki renkte kaplama yapılır.